Onderzoek: 50th AIB | Home
 • Onderzoek naar de Sixth Armored Infantry Battalion

  Als re-enactment vereniging hebben we onderzoek gedaan naar de soldaten van de 6th Armored Infantry Battalion, vanaf het moment dat zij in training gingen in de Verenigde Staten tot de overgave van Nazi-Duitsland.

  Hier vindt u diverse foto's van de Sixth Armored in actie, onder andere informatie over de Soldaat Robert B. McAlpine Jr. waarvan wij het graf hebben geadopteerd en een voorval met een M1 Halftrack in de Ardennen. • Robert B. McAlpine Jr. 1922 - 1945 †


  Voorwoord

  Toen in november 2007 het graf werd geadopteerd beschikte ik enkel over de gegevens die op de grafsteen stonden vermeld: Robert B. McAlpine Jr., Soldaat der 1ste klasse, 50ste Armored Infantry Battalion, 6th Armored Division, Texas, gestorven op 7 april 1945. Al vrij snel merkte ik dat ik meer over deze “soldaat” wilde weten dan alleen de beschikbare gegevens op zijn grafsteen. Had hij een vrouw en eventueel kinderen, hoe oud was hij, waar is hij gestorven etc.

  Het heeft heel wat tijd en geduld gekost om alle gegevens te verzamelen. Het internet en e-mailverkeer boden veel hulp bij het zoekwerk. Het uiteindelijke resultaat kunt u hier lezen, een verzamelwerk over het leven van Robert Bruce McAlpine jr. die voor onze vrijheid stierf, twee weken voor zijn 23e verjaardag. Hij liet een vrouw en een zoon van 2,5 jaar achter.

  Dit (samengevatte) verzamelwerk over het leven van soldaat McAlpine was echter nooit tot stand gekomen zonder de hulp van anderen en ik wil dan ook mijn grote dank uitspreken oor hun hulp.

  Cecilia Ballenger
  John Bolender
  Jerry Carr
  Jeff Owens
  Bert Vergoossen
  Eduard Fritze

  Bedankt, zonder jullie was dit alles niet mogelijk geweest.


  Mario Nouwen, 2008


  Robert B. (Bruce) McAlpine Jr.

  25 april 1922 – 07 april 1945, † 22 jaar

  De ouders van Bruce, Robert Bruce McAlpine Sr. (1898-1969) en Ethel Bennett (1896-1961), vestigden zich in een nederzetting nabij Morgan Mill, deze is gelegen in de provincie Erath in de staat Texas. Deze nederzetting noemde men in de volksmond “Jake Bennett place”, vernoemd naar de vader van Ethel. Ze waren zoals veel personen uit die streek werkzaam als landbouwer. Ethel Bennet haar zus, Myrtie Bennett woonde bij hun in en gaf les aan de plaatselijke school.


  De volkstelling van 1930 laat duidelijk alle namen van de familie McAlpine en de inwonende zus Myrtie Bennett zien. Dochter Maxine van 5 jaar stierf kort nadien door een plotseling opkomende hersenvliesontsteking.

  Bruce zelf was werkzaam als landbouwer maar was daarnaast buiten de seizoenen werkzaam als automonteur. Hoogst genoten opleiding: 1 jaar college. Hij trouwde met Stella Stephens waarna ze in een kleine nederzetting even buiten Morgan Mill gingen wonen. Op 2 december 1942 kregen ze een gezonde zoon genaamd James Bruce McAlpine.

  Omdat Amerika in oorlog was werden er in totaal 1 miljoen dienst- plichtige mannen opgeroepen voor de actieve dienst. Ook Bruce kwam hier niet onderuit en werd op 19 mei 1944 als dienstplichtige opgeroepen voor het leger. Hij kreeg zijn basisopleiding in camp Wolters, Texas. Camp Wolters was een zogenaamd INFANTRY REPLACEMENT TRAINING CENTER en diende als trainingskamp voor de rekruten die de soldaten aan het front moesten aanvullen / vervangen. De infanteristen hadden als bijnaam “Doughboys”, deze benaming kwam nog uit WOI omdat de infanteristen steeds loopgraven moesten graven.


  Camp Wolters, Texas

  Zijn militair registratienummer werd: 38.68.74.03. Na zijn basistraining werd hij verscheept naar het oorlogsgebied in Europa en ondergebracht binnen de C-company van het 50ste Armored Infantry Battalion wat op zich weer een infanterie eenheid was van de 6th Armored Division (Super Sixth).

  Wanneer en waar hij zich bij het 50th Armored Infantry Battalion heeft gevoegd weten we helaas niet maar op 15 januari 1945 redde hij nabij Arloncourt (Bastogne) het leven van een kameraad en ontving wegens “Dapperheid ver buiten plichtsbesef en zonder op eigen veiligheid te letten” de Silver Star onderscheiding. Tijdens deze reddingsactie raakte hij zelf gewond en ontving voor deze verwonding een Purple Heart onderscheiding. Hij verbleef een maand in het ziekenhuis om te herstellen.

  Het rode kruisje op de kaart geeft de locatie weer waar Robert B. McAlpine Jr. gewond raakte


  Toen Bruce na het herstel van zijn verwonding werd ontslagen uit het ziekenhuis schreef hij de volgende brief aan zijn oma en tante:

  Vertaling brief:

  Lieve Myrtle en Dixie,                                                                                                                                   Duitsland, 5 Maart 1945

  Hierbij beantwoord ik je brief die ik gisteren ontving. Ik vond het fijn iets van jullie te horen. Ik ben in het hospitaal geweest en toen ik terug kwam was er een stapel brieven en 4 pakketjes; ik heb dus zoveel post te beantwoorden dat ik het misschien niet eens allemaal red.

  Ik kreeg een brief van Granny (Grootmoeder), de eerste die ik van haar ontving maar ik weet zeker dat ze er meer heeft geschreven. Ik weet niet wat er aan de hand is maar ik krijg een heleboel post niet doorgestuurd. Stella schrijft iedere dag en een groot aantal van haar brieven krijg ik nooit. Ik was ongeveer een maand weg van “Comptain(?).”

  Ik heb Granny niet verteld dat ik gewond was geraakt omdat ze zich dan alleen maar zorgen zou maken en het was maar een schrammetje; ik ben amper geraakt. Ze zou zich alleen nog maar meer zorgen maken als ze wist dat ik al een keer gewond geraakt was, dus vertel het haar maar niet. Ik weet verder niets te schrijven dus zal ik maar afsluiten. Vertel Dixie deze keer dat ze goed op haarzelf moet passen en voorzichtig moet zijn.

  Je neef
  Bruce jr.


  Op 7 april 1945, 07:45 uur, enkele weken voor het einde van de Tweede Wereldoorlog en zijn 23e verjaardag kwam hij nabij Wachstedt in Duitsland om het leven tijdens een van de felste gevechten die zijn bataljon in deze oorlog moest doorstaan. De doodsoorzaak bij Bruce was hoofdletsel. Volgens de informatie die de familie destijds heeft gekregen kwam dit door een schot van een scherpschutter.

  Wachstedt, Duitsland, Locatie overlijden Robert B. McAlpine Jr.


  Hieronder ziet u een afdruk van het battalions “morning report” waarin de naam van RobertB. McAlpine Jr. als een van de gesneuvelde staat te betreuren.

  Het “Battle Report” van zijn eenheid schreef over de gevechtshandelingen op 7 april 1945 het volgende:

  Task Force Ward begon haar opmars vanuit Muhlhausen in Noordwestelijke richting waarbij haar eigen verkennings- peloton voorop ging, ondersteund door de mortier en machinegeweerpelotons van de Hoofdkwartiercompagnie. Praktisch alle mogelijke typen weerstand werden geboden door de vijand toen de troepen de buitenwijken van de stad bereikten terwijl ondertussen de Luftwaffe doorging met bombarderen en duikvluchtbeschietingen.

  Alle onderdelen van de colonne waren blootgesteld aan direct vijandelijk vuur gedurende de hele dag terwijl er grote getale Nazi’s te zien waren op het strijdtoneel, zowel voor als aan beide flanken. Ondanks de beschietingen van kleine wapens alsmede bazooka’s over de hele lengte van de mars, passeerde de colonne tijdens de opmars 3 kleine dorpen waaronder Kulestedt. Hier werd de colonne door zwaar antitank vuur tijdelijk gedwongen te stoppen waarbij de leidende tank buiten gevecht werd gesteld. Ondanks dat en de hardnekkige weerstand van de vijand wist Task Force Ward zich een weg te banen tot in Wachstedt waar ze een bivak inrichtte en posten uitzette aan de rand van het dorp.

  Buiten een aantal doden waren de verliezen van het bataljon die dag verder twee half tracks en een lichte tank. De vijand verloor echter ongeveer vijfhonderd man die gevangen werden genomen tijdens de opmars. De colonne vervolgde haar weg naar het in het westen gelegen Martinfeld, vandaar naar het zuiden naar Erhausen en vervolgens weer naar het in het Noordwesten gelegen Wiesenfeld waar door de vijand lichte tegenstand werd geboden.


  Omdat Bruce de bekende “dogtag” (identificatieplaatje) niet bij zich droeg werd hij geïdentificeerd aan de hand van de spullen die hij bij zich droeg op het moment van overlijden: Rijbewijs, paybook, registratienummer aangebracht in de kleding en het bewijs van toekenning van de silver star.

  Na het overlijden op 7 april 1945 werd Robert B. McAlpine jr. in eerste instantie op 12 april 1945 om 14:00 uur op een tijdelijk aangelegd kerkhof te Butzbach (D) begraven.

 • Het Halftrack Incident - 2 januari 1945


  † Gassett Thomas O.
  † Gedraitis Edward C
  † Light Dewey A.
  † Lyons Robert E.
  † Manual Thomas
  † Miller George T.

  Begin januari 1945, tijdens de “the battle of the Bulge”, was de 6th Armored Division ten Noordoosten van Bastogne in felle strijd verwikkeld met de Duitsers. Het 50th Armored Infantry Battalion van deze divisie vocht toen op dat moment tussen de gehuchten Foy en Oubourcy, dit op goed 600 meter van de bekende easy company, 506 PIR van de 101ste airborne divisie.

  Dit verhaal gaat over de gevechtshandelingen van 2 januari 1945 te Oubourcy, waarbij een halftrack van de C-company een voltreffer kreeg en 6 van 8 inzittenden om het leven kwamen.


  De moeder van één van de zes omgekomen soldaten, Thomas O. Gassett, kreeg op 14 januari 1945 bovenstaande telegram toegezonden waarin de dood/vermissing van haar zoon werd aangegeven. aan de rechterkant een foto van soldaat Thomas O. Gassett.

 • The campaign of the "Super Sixth"

  Deze plattegrond van de Normandische kust tot aan Dresden geeft de route weer die de 6th Armored Division heeft afgelegd sinds dat zij op Utah Beach waren geland op 18 juli 1944.

  Volg de datums aan de linkerkant van de kaart om een samenvatting te lezen van deze route, of sleep de kaart langs de aangegeven punten.

 • 18 July 1944

  The 6th armored landed on Utah Beach on D-day.

  1 august 1944

  Traveled past Avranches and Pontaubault, advanced on Pontorson and captured two bridges after a stiff battle.

  7 august 1944

  The 6th encountered heavy resisteance of the German 266th division in the area of Brest. After a battle of 6 days Brest was contained by the 6th Armored.

  14 August 1944

  The 6th relieved the 4th Armored and contained Lorient.

  22 September 1944

  Heavy battles north of Nancy, near Armacourt-Leyr, restored Corps MLR in vicinity of Foret de Gremecey on 1st of October.

  10 November 1944

  The 6th armored turned North, crossed the Seille river and began their battle towards the Saar river. During their campaign, they captured two bridges over the Nied river and 13 strong defended towns with in three days.

  27 November 1944

  The defending German troops where pushed back towards the Siegfried line, after delay by enemy anti-tank ditches, road blocks and anti-tank guns.

  24 December 1944

  The 6th Armored is ordered to Metz, enroute to Belgium, to help halt the German Ardennes offensive.

  26 December 1944

  The division entered the battle of the Bulge, just for a defensive role.

  31 December 1944

  The 6th Armored joined the extremely bitter fights at Bastogne. The german divisions tried to surround Bastogne and capture it, which resulted in intense fights.

  9 January 1945

  Turning Point in the Battle of the Bulge. The German attacks became weaker and the 6th Armored struck northeast from Bastogne and captured Margaret at 13 January 1945.

  21 February 1945

  Ater the 6th crossed the Siegfried Line, they captured 32 towns, 253 pillboxes and over 1000 prisoners, but was forced to advance on a different direction due heavy resistance of the enemy. After crossing the Nims River, they captured Schonecken.

  10 March 1945

  The division returned to their old battle grounds in Lorraine, and passed the Siegfried Line for a second time.

  21 March 1945

  Traveling 60 miles in 18 hours to reach the Rhine river, capturing the town of Rhein-Durkheim.

  25 March 1945

  Crossed the Rhine river and captured Morfelden, Wixhausen, Russelsheim and Raunheim.

  26 March 1945

  Advancing towards Frankfurt, towns were captured. Encountered heavy resistance when trying to capture bridges enroute to Frankfurth, but captured the city on the 26th of March.

  30 March 1945

  Capturing Alsfeld, Hornberg and Harte, while racing towards the Eder river. 8000 prsioners where taken during this day.

  2 April 1945

  6th armored crossed the Wehre river and captured many towns, including Reichensachsen and Adelhausen.

  11 April 1945

  After destroying resistance of 1500 German troops reinforced with tanks 6th armored traveled 60 miles to cross the Saale river and freed the concentration camp Buchenwald shortly afterwards.

  15 April 1945

  After the 6th armored division crossed another two rivers, they held halt, in await of the arrival of the Russian Army.

 • Bronnen